Cabaret kijkwijzer

1. Informatie
Naam
voorstelling: Alles komt goed
Naam artiest: Najib Amhali
Locatie: Videoland
Datum
voorstelling: 21 maart
2. Vorm
- In welke ruimte vond de voorstelling plaats?
De voorstelling vond plaats op een lijsttheater. - Welk effect heeft de ruimte op de voorstelling?
Door de ruimte om de voorstelling heen, is het prettig om naar de voorstelling te kijken - Beschrijf in enkele woorden het toneelbeeld:
- decor: decorstukken zoals stoelen, tafels
- licht:
- kostuurns/grirne: Najib en zijn band dragen allemaal het zelfde namelijk een zwart overhemd. Dit ziet er mooi uit als een geheel.
- attributen:
- spel/dans: Najib begint een aantal keer te zingen, ook dans hij hierbij.
- Word er gebruik gemaakt van muziek, zang, of geluidseffecten?
In de voorstelling word zeker gebruik gemaakt van muziek, zang en geluidseffecten. Najib begint regelmatig een verhaal te zingen. Ook is er een band aanwezig die soms voor achtergrondmuziek zorgt. - Wat voor rol speelden ze?
Vooral muziek en zang speelden een grote rol in de voorstelling. Zonder de muziek en zang zou de voorstelling veel saaier en eentoniger zijn. Geluidseffecten speelden niet zo een grote rol in de voorstelling, er werd ook niet veel gebruik gemaakt van geluidseffecten of het viel me niet echt op. - Als
de voorstelling wordt gepresenteerd door twee cabaretiers of een groep, hoe is
de rolverdeling tussen de cabaretiers?
De voorstelling wordt gepresenteerd door slechts een cabaretier namelijk Najib Amhali. - Tot
welk genre cabaret kun je de voorstelling rekenen?
beschouwend-verhalend
Muzikaal
3. Inhoud
- Hoe
is de voorstelling inhoudelijk gezien opgebouwd?
Inhoudelijk gezien is er niet echt een opbouw naar mijn idee. Najib verteld in de voorstelling allemaal grappige verhaaltjes waar ik niet echt een opbouw in kan herkennen. - Als
de cabaretier een boodschap heeft of zijn mening uitdraagt, hoe verpakt hij die
dan?
wisselwerking met de zaal en de band - Welke
onderdelen zijn je het meest bijgebleven en waarom?
Voornamelijk de zang en dans is mij het meest bijgebleven ik vond het namelijk zo leuk om hier naar te kijken.
4. Functie
- Wat
is het doel van de voorstelling?
Het doel van de voorstelling is natuurlijk deels om het publiek te amuseren maar het doel is ook zeker om een bepaalde boodschap over te brengen. De boodschap die Najib in deze voorstelling naar mijn idee wilden overbrengen is om altijd ook naar de positieve kant te kijken ook al zijn dingen even rot of negatief. - Geef een voorbeeld van de manier waarop dat gebeurt. Welke heeft het meeste
effect?
Najib vertelde over zijn relatie die kapot ging maar gaf daar weer een grappige draai aan ookal kon je aan hem merken dat hij het wel echt vervelend vond en dat hij er wel echt kapot van was
5. Mijn reactie
- Wat
verwachtte je toen je naar de voorstelling ging?
Toen ik naar de voorstelling ging kijken verwachtte ik eigenlijk een leuke voorstelling waarin ik veel kon lachen. Dat is zeker gelukt. Heb enorm gelachen en aandachtig geluisterd naar de leuke verhalen van Najib Amhali. - Wat
heeft de meeste indruk op je gemaakt?
Het gene wat het meeste een indruk op mij heeft gemaakt is toch wel dat Najib elk negatief ding omzet in iets positiefs. Hij laat je de positieve kanten zien van iets negatiefs, dit is eigenlijk heel belangrijk en echt een voorbeeld voor mij omdat dat een van de manieren is om iets negatiefs toch nog dragelijk te maken. Ik heb daar dan ook zeker bewondering voor.
Cabaret
Najib Amhali- Alles komt goed

Inleiding
Voor het 3e culturele activiteit van CKV heb ik gekozen voor het onderwerp: Cabaret. Ik heb voor dit verslag een voorstelling van Najib Amhali gekeken, namelijk "Alles komt goed". Door corona had ik niet de mogelijkheid om fysiek naar een voorstelling van Najib Amhali te gaan, daarom heb ik de voorstelling via Videoland gezien op 21 maart 2022. In deze best wel persoonlijke theatershow vertelde Najib Amhali over allerlei nare gebeurtenissen in zijn leven. Het zijn allemaal grappige en leuke verhaaltjes want het is tenslotte een stand up comedian.

Zakelijk informatie
De naam van de cabaret voorstelling heet: Alles komt goed, van Najib Amhali. Najib Amhali is een Marokkaans-Nederlandse cabaretier en acteur. Hij is geboren op 4 april 1971 en is dus 50 jaar. De voorstelling heeft op verschillende locaties in Nederland plaatsgevonden, maar degene die ik op videoland heb gezien was in het Luxor theater in Rotterdam. Dat verteld hij duidelijk aan het begin van de voorstelling. De voorstelling komt uit het jaar 2012, de duur van de voorstelling is 2u 33m. Wat ook opvalt is dat er doventolken aanwezig waren, omdat Najib de opbrengst van die avond volledig ten goede aan de Najib Foundation stelt. In samenwerking met het toen nieuwe Luxor theater in Rotterdam en de Hear the World theatertour, werden er tolken gebarentaal ingezet zodat de voorstelling ook toegankelijk was voor doven en slechthorende bezoekers.
Vorm
De voorstelling van Najib Amhali vond plaats in het Nieuwe Luxor Theater, in Rotterdam. Deze ruimte is een vorm van een lijst-toneeltheater. Men spreekt dan over de omlijsting van de opening van het podium. Deze omlijsting is bedoeld om de scheiding aan te geven tussen spelers en publiek. Het effect wat deze ruimte heeft op de voorstelling is dat het publiek als een soort lijst naar de voorstelling kijkt, dat komt omdat het podium verhoogd is. Door deze verhoging zijn decorstukken, spots en doeken uit het zicht van het publiek. En dan met gordijnen als weerzijde. Dit heeft als waardering dat het vaak wordt gezien als een traditioneel theater. Het toneelbeeld kan ik omschrijven als veel variatie in licht, geluid, zang etc. Het decor is opgebouwd uit het toneelhuis (waar het publiek naar kijkt), decorstukken (bestaande uit zetstukken, zoals stoelen, tafels, muren en wanden), spots en doeken. Ook wordt er constant gebruik gemaakt van verschillende lichteffecten. De lichteffecten worden vooral duidelijk bij een aankondiging van een liedje. Wat mij opviel aan de kostuums is dat Najib Amhali en ook de band allemaal een zwart overhemd droegen. Ook worden er attributen gebruikt bij de voorstelling (koffertje, tafels, stoelen en een microfoon). Heel af en toe werd er ook gedanst, dat gebeurde voornamelijk als Najib ging zingen. Je zag dat die dans niet was ingestudeerd, maar meer spontaan gebeurde.
Er wordt dus gebruik gemaakt van muziek, zang en geluidseffecten. Ook was er een band aanwezig. Bestaande uit een drummer, een gitarist en een pianist. Het eerste liedje dat wordt gezongen door Najib en gaat over het uitgaan met zijn vrouw. De muziek en zang spelen een grote rol bij geluidseffecten. Want bij de aankondiging van een liedje en tijdens , wordt er meer gebruik gemaakt van geluidseffecten. En als Najib dan verder gaat met de voorstelling worden de geluidseffecten wat minder.
De voorstelling wordt gepresenteerd door 1 cabaretier: Najib. Dus er is niet echt een rolverdeling mogelijk. Wel betrekt Najib vaak de band bij de voorstelling en hebben zij ook een kleine rol in het presenteren van een scene.

Inhoud
De opbouw van de voorstelling betstaat uit losse onderdelen, maar sommige onderdelen hebben wel een samenhang. Wat ik al eerder zei is het genre van deze cabaret een stand-up comedian, dus dat zijn allemaal losse verhaaltjes. De voorstelling is niet zorgvuldig opgebouwd, dus wat er aan het begin wordt gezegd, wordt niet na de pauze nog is herhaald en vormt ook geen ''rode draad''. Er is ook geen opbouw en logische volgorde van de nummers. Een stand-up comedian is niet bezig met het uitzetten van lijnen voor zijn programma. Hij gaat goed voorbereid het podium op, en wil samen met het publiek een voorstelling maken. Er zijn niet specifieke thema's die aanbod komen tijdens de voorstelling. Najib verteld bij elke stukje gewoon een verhaaltje. Wat opvalt is dat elke keer als najib een boodschap of mening uitdraagt, vaak ook het publiek er bij wil betrekken. Vaak bij een boodschap of verhaaltje doet hij een imitatie van de gebeurtenis van wat hij verteld. Bijvoorbeeld de scene in het restaurant met zijn date, hij doet een imitatie na en betrekt ook de band er bij. De band speelt dan eigenlijk de klant in het restaurant. Het scene van de voorstelling wat mij het meest is bijgebleven is dat Najib gevangen wordt genomen door een dikke man en gemarteld word. Aan het einde van de voorstelling komt hij hem tegen maar dan niet herkenbaar omdat hij zo is afgevallen, hij geeft Najib dan advies om iets van zijn leven te maken. Hij verteld dat hij weer een show moet maken over al het ellendige in zijn leven, dat is leuk voor het publiek want het kan altijd erger. Dit stukje is denk ik ook de gedachte achter de show.
Ook vond ik de scene in het restaurant heel leuk , met de band en de ober. Vooral omdat deze scene heel spontaan was en de band had het ook niet zien aankomen, en zaten daar ook een beetje voor schut omdat ze niet wisten wat ze moesten doen.
Functie
Het doel van de cabaret voorstelling heeft natuurlijk als eerste functie het publiek mee te nemen en hun aan het lachen te maken, daar is hij nou eenmaal comedian voor. Najib Amhali geeft een grappige en creatieve draai aan de inhoud. Ook bevorderd onderling contact, want samen lachen verbind. Maar een goede cabaretier heeft een bepaald doel. Wat ik heel duidelijk zag bij de cabaretier is dat met de grappen die hij maakte probeert hij het publiek ook een spiegel voor te houden, zodat wij ons eigen denken gaan heroverwegen en zodat meningen worden weerlegd. Dit is ook het mooie aan cabaretier. Hij probeerde ons uit te leggen dat alle negatieve en vervelende obstakels je in je leven hebt ook een positieve kant hebben en dat het altijd erger kan. Relaties die kapot gaan en zijn huis dat gesloopt wordt, zijn allemaal negatieve dingen, maar uiteindelijk komt het allemaal goed. Veel mensen zullen hierover nadenken en niet alleen de grappen heel oppervlakkig bekijken er zit ook echt diepgang in. Dit vind ik wel het mooie van het vak. Ook hebben de liedjes in de voorstelling ook een functie, elk liedje sluit aan bij een gedachte of verhaal en de cabaretier probeert hiermee ook het publiek wakker te schudden. Een liedje wat ik nog goed kan herinneren is dat hij het op kwam voor alle mensen en het niet uit maakt waar je vandaan komt.
´´en wat we moeten leren, dat is elkaar waarderen. En niet iedereen over 1 kam scheren´´ zong Najib. Of je nou Marokkaans, Surinaams, Antilliaans of Nederlands bent iedereen is hetzelfde. We moeten elkaar gewoon met respect behandelen en in eigen waarde laten.
Mijn reactie
Mijn verwachtingen waren aan het begin voordat in de voorstelling had gekeken waren al heel hoog. Dat omdat ik altijd groot fan ben van Najib Amhali en als ik denk aan een Nederlandse cabaretier denk ik toch wel gelijk aan hem. Wel vind ik een cabaret show altijd heel lang, dus ik was benieuwd of ik niet halverwege zou afhaken. Najib vertelde over alle ellende die hem trof; een depressie, een echtscheiding , een zieke moeder en overmatig gebruik van drank en drugs. Ik vond dit allemaal heel heftig en vond dat hij ondanks hij zoveel heeft meegemaakt, een ontzettend grappige en muzikale show heeft gemaakt. Een bomvolle voorstelling van 2.5 uur die bleef boeien. Vreselijke gebeurtenissen, maar het feestelijke overheerste. Najib Amhali bleef vrolijk en optimistisch. Ik vond het verhaal hierachter zo mooi, en de show heeft ook echt aan mijn verwachtingen voldaan.